fbpx

Warsztaty gościnne NEOLIDIETA Kluska&CO

Partnerski zespół „Slow Food Dolny Śląsk – Chwastożercy – Serfenta” zorganizował w Serfencie spotkanie ze starożytnym, siennym plecionkarstwem i prahistorycznym przetwórstwem surowego mleka. Były to warsztaty gościnne w Serfencie, a główną prowadzącą i pomysłodawczynią była Anna Maria Rumińska, antropolog pożywienia w modelu przekrojowym (cross-period

Plecionkarstwo sienne i przetwórstwo surowego mleka

Przywróciliśmy klimat prahistorii i starożytności, zaczynając od czasów sprzed 7000 lat.

To niewiarygodne, że w Polsce nadal możemy przetwarzać mleko tak, jak robili to nasi poprzednicy na ziemiach polskich w tamtych odległych czasach. Technika znana weterankom domowej kuchni i przetwórstwa jest dziś niestety zagrożona zanikiem. Dlatego chcemy ją przypomnieć podczas naszych partnerskich warsztatów.

/Anna Maria Rumińska, Slow Food Dolny Śląsk, Chwastożercy

Pani Anna użyczyła na warsztaty swej repliki ceramicznego cedzidła dolnośląskiego sprzed około 7000 lat (neolit). Poznawaliśmy z nią tajniki przetwarzania mleka i nowe dla nas, choć polskie słowa, takie jak gomółka, gąszcz, prażmo czy ałycza (brzmi fascynująco, nieprawdaż?)

Ważnym elementów warsztatów była też praca z sianem i przygotowanie go jako gniazdka, w którym może leżakować gotowa gomółka. W całej pracowni Serfenty unosił się zapach sianka, przygotowanego przez prowadzącą. Naszym nietypowym obowiązkiem było zdobycie i przygotowanie mleka – a następnie Paulina go… zsiadła!

Warsztaty były pełne wiedzy, ciekawostek o polskiej kulturze i nowości. Uczestnicy przybyli z różnych stron – Z Katowic, Bielska, Ustronia, a nawet Krakowa, żeby zaczerpnąć wiedzy. Cieszymy się, że tak ciekawe wydarzenie mogło u nas zaistnieć! Warsztaty gościnne z tematów okołoplecionkarskich jak najbardziej są u nas możliwe.

O projekcie

Spotkanie jest kolejnym etapem projektu pani Anny Marii Rumińskiej „Kluska, Kloss, Haluška – Unity in Diversity: Kluska & Co.” realizowanego w ramach obchodów Europejskiej Stolicy Kultury Chemnitz 2025.

Dziękujemy Annie Marii Rumińskiej, że mogłyśmy zostać Partnerem projektu. Serdecznie polecamy te i inne warsztaty, które proponuje!

Dzięki dołączeniu zespołu Serfenta – Łucji i Pauliny – do projektu pani Anny udział był bezpłatny. Osoby uczestniczące otrzymują upominek w postaci członkostwa w Slow Food Dolny Śląsk w ruchu SlowFood.com 

Warsztaty w ramach projektu „Kluska, Kloss, Haluška – Unity in Diversity: KLUSKA & Co.”.

Partnerzy:
Slow Food Dolny Śląsk
Stowarzyszenie SERFENTA
Chwastożercy

koncepcja i koordynacja:
Anna Maria Rumińska
współpraca:
Paulina Adamska

Dofinansowano ze środków Europejska Stolica Kultury 2025 | Miasto Chemnitz

Udostępnij:

Podobne wpisy

Współpraca z Japonią

Współpraca z Japonią w Serfencie trwa już wiele…

Współpraca z Japonią w Serfencie trwa już wiele lat.

Podsumowanie roku 2024

Czas najwyższy na podsumowanie roku 2024!

Czas najwyższy na podsumowanie roku 2024! Oj działo się, działo!