Chlebem i słomą – warsztaty wyplatania i pieczenia

Wreszcie nadchodzą! Długo zapowiadane warsztaty CHLEBEM I SŁOMĄ to zdobycie konkretnych umiejętności i przyjemnie spędzony czas. Każdy uczestnik wyplecie słomiany kosz rozrostowy oraz wypiecze bochenek chleba. Pyszny, domowy chlebek i własnoręcznie zrobiony kosz uczestnicy zabierają po warsztatach ze sobą. Warsztaty odbędą się w pięknym gospodarstwie Państwa Krysteckich, będą domowe, przytulne, pachnące słomą i świeżym pieczywem!

Kiedy: 29 września 2018, sobota
Gdzie: Nowe Grabie k. Gąbina (woj. mazowieckie), gospodarstwo Państwa Elżbiety i Jerzego Krysteckich

CO WYPLECIEMY?

Słomiany kosz rozrostowy, idealny do wypieku bochenkowego chleba na zakwasie! Przyda się każdemu, kto kocha zdrową żywność, życie w zgodzie z naturą, a już na pewno – temu, kto wypieka własny chleb lub o tym marzy! W koszu można też podawać gotowe wypieki, gdyż jest świetną ozdobą każdego wnętrza, tradycyjnego jak i nowoczesnego. Słoma urzeka naturalnym pięknem, zapachem i złotym kolorem. Do wykonania kosza techniką “szycia” użyjemy żyta ścinanego ręcznie na nasze zamówienie i wiklinowych pasów. Nasze narzędzia to igły plecionkarskie, wykuwane specjalnie w jednym z warsztatów rzemieślniczych w Cieszynie.

Aby wziąć udział w warsztatach nie jest wymagane żadne doświadczenie w tym zakresie!

CO WYPIECZEMY?

Sekrety wypieku chleba na zakwasie poznamy z osobami, które doskonale się na tym znają! Państwo Elżbieta i Jerzy Krysteccy to pasjonaci wypieku chleba i specjaliści w tej dziedzinie. Poznamy ZAKWAS I ZACZYN i będziemy obserwować wszystkie etapy wypieku. Przygotujemy wspólnie ciasto, a każdy uczestnik uformuje swój własny bochenek oraz weźmie udział w procesie pieczenia.

PIEC CHLEBOWY

Podczas warsztatów wypieczemy chleb w specjalnie do tego przygotowanym polskim piecu chlebowym. Pan Jerzy zbudował go sam – razem z nim poznamy historię i budowę pieca.

HARMONOGRAM WARSZTATÓW
10:00 Rozpoczęcie warsztatów, opowieści o chlebie i słomie, przygotowanie do wypieku i rozpoczęcie wyplatania
14:00-15:00 Przerwa na obiad (w cenie warsztatów)
15:00- 19:00 Wypiek w piecu chlebowym i wyplatanie kosza

Cena: 390 zł + 17 zł obiad = 407 zł

Zgłoszenia przesyłajcie na adres biuro@serfenta.pl do 21 września! Obowiązuje wpłata zaliczki w wysokości 100 zł
na konto 02 1020 1390 0000 6102 0465 5496.

Cena obejmuje: 8 godzin warsztatów, słomę i dostęp do narzędzi, takich jak igły plecionkarskie, 2 instruktorów, składniki do wypieku chleba, obiad (wegetariański lub mięsny), kawę/herbatę, drobne przekąski.

NOCLEGI: we własnym zakresie, możemy polecić agroturystyki w pobliżu – Koszelówka, jez. Zdworskie.

PROWADZĄCY
Wypiek chleba: Państwo Krysteccy
Wyplatanie: Paulina Adamska, etnolożka, instruktorka rękodzieła artystycznego, zakochana we wszystkim, co żywe, proste i naturalne. Stypendystka Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w 2016 roku. Takie spotkania pozwalają jej zdobywać umiejętności plecionkarskie bezpośrednio od mistrzów rzemiosła, które dodatkowo szlifuje na warsztatach i plenerach artystycznych, także za granicą.

 

Udostępnij:

Podobne wpisy

W poszukiwaniu korzeni

Zapraszamy na spotkanie dotyczące możliwości wpisu umiejętności plecionkarskich…

Zapraszamy na spotkanie dotyczące możliwości wpisu umiejętności plecionkarskich ze wsi Jaworzynka na krajową Listę Niematerialnego…